Ayurveda - Sememangnya Holistik

Ayurveda - Sememangnya Holistik

KESIHATAN ialah paksi di mana kehidupan manusia berputar. Pendekatan holistik, mengambil badan, minda dan semangat secara keseluruhan, dapat membetulkan apa yang ada amiss- cendekiawan India purba tahu ini menjadi satu-satunya penyelesaian kepada masalah-masalah kesihatan. 'Ayurveda' adalah perkataan Sanskrit yang bermaksud "Sains kehidupan". Charaka, Susrutha, et-al, yang tinggal di SM abad ke-enam menulis karya berdasarkan yang hari ini Ayurveda telah berkembang sebagai amalan perubatan dan klinikal. Menentang serangan alopati semasa abad yang lalu, ia telah mengekalkan rayuan misteri-yang awet muda, walaupun ajaib tetapi mujarab.

Tekanan dengan cepat menjadi sesuatu yang menyakiti semua berleluasa. Ia memerlukan lebih daripada rawatan yang dangkal yang diberikan kepadanya. The Pancha Karma atau lima jenis terapi 'sodhana' adalah lebih daripada satu ubat untuk tekanan dan ketegangan. Dengan menghapuskan bahan buangan (radikal bebas) dari badan, ia nada sehingga saraf dan meningkatkan sistem peredaran darah dan mempunyai kesan tambahan peremajaan dan daya hidup yang semakin meningkat. Tekanan terhapus dan badan melegakan dalam ketenangan. Kerala telah menyumbang dalam langkah besar kepada pembangunan terapi ini.

Beberapa Teknik yang digunakan dalam Ayurveda

Kaya-Sekha: Kaya-sekha atau Pizhichil berasal dari Kerala. Ia adalah satu proses di mana badan itu membuat untuk berpeluh, dengan menggunakan panas, minyak berubat dengan cara yang tertentu. Pesakit akan duduk dalam besen kayu (yang Taila-droni) dan selepas menjalankan upacara suci tertentu, minyak yang khusus ditetapkan untuk dia / dia mula-mula diletakkan di kepala dan kemudian dibenarkan mengalir pada badan. Mengurut dilakukan sebanyak dua hingga empat orang terlatih.

"Pizhichil" dijalankan ke atas orang yang sihat sebagai satu proses rejuvenatory. Selain itu, ia adalah sangat berguna dalam menyembuhkan keadaan reumatik seperti arthritis, lumpuh, hemilegia, lumpuh-Agina-tus, kelemahan seksual, lemah saraf dan gangguan serta penyakit degeneratif. Secara umumnya tempoh rawatan adalah kira-kira 60 hingga 90 minit setiap hari untuk tempoh 3-14 hari.

Pindasweda atau Navarakizhi: Rawatan Kerala asli adalah proses di mana seluruh badan atau mana-mana bahagian-bahagian tertentu yang penting untuk berpeluh dengan penggunaan luaran puddlings ubatan tertentu. Ini puddlings disediakan daripada pelbagai khas beras mentah diperoleh daripada Navara padi sashtika. Ia juga ditetapkan bagi semua jenis penyakit sistem saraf, penyakit sendi kronik, sakit pada sendi, kekurusan daripada anggota badan dan penyakit yang lahir dari darah kotor.

Sirovasthi: Istilah ini digunakan untuk proses membolehkan minyak berubat kekal di kepala untuk tempoh masa yang ditetapkan. Ia secara meluas diamalkan di Kerala. Rawatan yang berkenaan selama tiga, lima atau tujuh hari, bergantung kepada penyakit ini. Ia adalah dosa berkesan mengubati kehilangan rasa sentuhan, lumpuh muka, tidur, kekeringan hidung dan tekak, dan jenis tertentu katarak dan bentuk yang teruk sakit kepala.

Rasaynas: rasayanas sedang menyegarkan semula ubat-ubatan. The rasayana Chikitsa termasuk terapi Panchakarma sesuai dengan perlembagaan badan dan pentadbiran rasayanas. Ia adalah khusus berkembang untuk membetulkan ketidakseimbangan imunologi melalui pelbagai kaedah pencegahan, penggalakan dan penyembuhan. Tangan dan kaki diurut menggunakan minyak ubat; kepala dan muka menggunakan minyak dan krim. Tempoh pengajian ialah 3 hingga 4 jam setiap hari selama 7 hingga 14 hari.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar