Cholecystitis dan Biliary Colic - Ayurveda Rawatan Herba

Cholecystitis dan Biliary Colic - Ayurveda Rawatan Herba

Kolik biliary berlaku apabila batu-batu hempedu sementara menghalang salur fibrosis atau saluran hempedu biasa. Cholecystitis berlaku apabila halangan ini berpanjangan, menyebabkan keradangan dinding pundi hempedu. Frasa 'adil, perempuan, lemak dan subur' meringkaskan faktor risiko utama untuk pembangunan batu hempedu dan penyakit pundi hempedu. Tanda-tanda biasa termasuk kesakitan yang tetap di bahagian abdomen di sebelah atas, loya, muntah-muntah betul dan demam. Kebanyakan pesakit biasanya memberikan sejarah episod berulang sakit tersebut.

Pengurusan pesakit dengan kolik biliary bergantung kepada keterukan gejala-gejala. Keradangan akut dan teruk boleh menyebabkan gangren dan penembusan dan oleh itu, semua pesakit dalam fasa akut perlu dimasukkan ke hospital dan diperhatikan dengan teliti. Setelah fasa akut telah menetap, rawatan diberikan untuk mengurangkan keradangan, menghapuskan halangan itu, dan mencegah berulangnya gejala. Untuk sakit yang berterusan, ubat-ubatan Ayurvedic seperti Shank-Vati, Hingashtak-Churna, Agnitundi-Vati, Vishtinduk-Vati, Vat-Gajankush-Ras, dan Triphala-Guggulu digunakan. Jika penyiasatan mendedahkan tahap yang tinggi keradangan di dalam pundi hempedu, ubat-ubatan seperti Shankh-Bhasma, Praval-Panchamrut, Kamdudha-Ras, Sutshekhar-Ras dan Chandrakala-Ras digunakan. Dalam usaha untuk menghapuskan halangan batu-batu hempedu, ubat-ubatan seperti Arogya-Vardhini, Sharpunkha (Tephrosia purpuria), Kutki (Picrorrhiza kurroa), Tamra-Bhasma, Punarnava (Boerhaavia diffusa), Kalmegh (Andrographis paniculata), Devdangri (Luffa echinata), Bhrungraj (Eclipta alba), Bhumiamalaki (Dukung anak), Yav-Kshar, Swarjika-Kshar, Surya-Kshar dan Apamarga-Kshar digunakan.

Dalam usaha untuk mencegah berulangnya keadaan ini, ubat-ubatan seperti Arogya-Vardhini, Sutshekhar-Ras dan Shankh-Vati digunakan dalam dos yang rendah untuk tempoh yang berpanjangan. Diabetes, faktor-faktor risiko HIV, kardiovaskular penyakit, obesiti dan puasa berpanjangan terkenal dengan penyakit pundi hempedu dan batu hempedu. Rawatan pencegahan yang lain khusus untuk syarat-syarat ini perlu diberikan untuk mengelakkan cholecystitis dan kolik biliary pada pesakit tersebut. Triphala-Guggulu dan Arogya-Vardhini adalah ubat yang berguna yang boleh mencapai tujuan ini dalam pesakit yang mempunyai penyakit kardio-vaskular dan obesiti. Chandraprabha-Vati boleh ditambah kepada rawatan pesakit diabetes. Bagi pesakit HIV, ubat-ubatan seperti Bhumiamalaki, Yashtimadhuk (Glycerrhiza glabra) dan Bhrungraj boleh ditambah kepada rawatan lain untuk mengelakkan pundi hempedu patologi.

Kolik biliary dan cholecystitis dengan itu memerlukan kombinasi bijak pra-hospital, hospital dan rawatan selepas hospital. Pembedahan mungkin diperlukan untuk pesakit yang disyaki mempunyai penembusan yang pasti akan berlaku atau komplikasi lain yang serius penyakit. Pembedahan juga mungkin diperlukan untuk pesakit dengan gejala berulang yang tidak bertindak balas kepada terapi perubatan standard.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar