Jika Anda Benci Jarum, Ini Mungkin Mengubah Fikiran

Jika Anda Benci Jarum, Ini Mungkin Mengubah Fikiran

Acupuncture melibatkan memasukkan jarum halus di tempat-tempat utama di seluruh badan. Ia adalah satu bentuk perubatan tradisional Cina yang kini sedang memeluk naik di UK. Setiap tahun terdapat kira-kira tiga juta orang menjalani rawatan ini.

Apa yang semua kira-kira?

Kepercayaan Cina berkuat kuasa yang dikenali sebagai Qi yang mengawal tubuh manusia. Qi (disebut sebagai chee) dipercayai mengalir sepanjang saluran badan yang dikenali sebagai meridian. Ia adalah tidak seimbang Qi yang membuat badan kita sakit. Acupuncture bertujuan untuk membetulkan imbangan Qi dan membantu peralihan lancar melalui badan kita. Sesetengah orang kafir teori Qi dan menumpukan perhatian lebih kepada cara akupunktur membantu tubuh melepaskan endorfin, ubat penahan sakit semulajadi. Sains tidak boleh menjawab segala-galanya tentang akupuntur kerana ia juga membantu saraf dan otot tisu rangsangan.

Akupunktur adalah satu perkara yang kontroversi dan walaupun penyelidikan tidak menurunkan semua tuntutan yang dibuat terdapat beberapa kejayaan yang tidak boleh dipertikaikan banyak meletakkan seluruh tanda-tanda yang memerlukan variasi dalam melegakan kesakitan, migrain, sakit kepala, sakit gigi, sakit leher, kronik (berpanjangan) sakit belakang, sakit selepas pembedahan, dan mual (loya terutamanya kemoterapi yang disebabkan). Walaupun lebih banyak kajian perlu rawatan adalah sangat selamat, tidak invasif dengan kesan sampingan yang sedikit atau komplikasi.

Terdapat lebih daripada 500 titik akupuntur pada badan, dalam amalan hanya 10-12 titik akupuntur yang digunakan dalam sesi. Ia tidak menyakitkan memasukkan jarum yang anda perlu merasa hanya sensasi cucukan sedikit. Jarum adalah nipis dan kukuh, tidak seperti jenis suntikan berongga.

Hampir sesiapa sahaja boleh menggunakan akupunktur, tetapi ia adalah langkah yang bijak untuk memberitahu yang ahli akupunktur apa-apa gangguan atau rawatan anda mempunyai atau sedang menjalani. Jika anda hamil terdapat beberapa tempat di mana jarum tidak boleh diletakkan, tetapi ia boleh digunakan untuk membantu semasa sakit dan penyakit beberapa peringkat kehamilan.

Jika anda mempunyai apa-apa rawatan akupunktur maka anda perlu mempertimbangkan untuk mengambil langkah berjaga-jaga yang sama seperti yang anda akan ikut prosedur daripada hospital tradisional atau doktor gigi. Cuba untuk tidak memandu atau mengendalikan mesin berat, walaupun ramai tidak memberi kesan sampingan kita semua individu supaya berhati-hati.

Ramai orang menggunakan akupunktur sebagai restart lalu apabila semua gagal, tetapi ia pasti semakin meningkat popular.

Pastikan untuk menyiasat sebarang akupunktur bagi memastikan mereka yang layak dan mampu memberikan rawatan yang anda sedang mencari.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar