Kor pulmonale - Ayurveda Rawatan Herba

Kor pulmonale - Ayurveda Rawatan Herba

Kor pulmonale ditakrifkan sebagai suatu perubahan dalam struktur dan fungsi ventrikel kanan jantung, yang disebabkan oleh gangguan utama sistem pernafasan. Hipertensi pulmonari adalah pautan yang sama antara disfungsi paru-paru dan hati dalam pulmonale cor. Penyakit ventrikel kanan berat sebelah disebabkan oleh keabnormalan utama bahagian kiri jantung atau penyakit jantung kongenital tidak dianggap pulmonale cor. Tanda-tanda biasa termasuk keletihan, sesak nafas, batuk, sakit dada, dan hemoptysis sekali-sekala.

Rawatan Ayurveda pulmonale cor bertujuan untuk merawat penyakit paru-paru yang mendasari, mengurangkan tekanan darah tinggi pulmonari dan meningkatkan fungsi ventrikel kanan. Untuk merawat gangguan pernafasan asas, ubat-ubatan seperti Shwaskuthar-Ras, Sitopaladi-Churna, Talisadi-Churna, Kantakari-Awaleha, Vasa-Awaleha, Dashmoolarishta, Gojivhadi-Qadha, Som (Ephedra vulgaris), Kantakari (Solanum xanthocarpum), Bruhat-Kantakari (Solanum indicum), Karkatashrungi (Pistichia integerima), Kulingan (Alpimia lengkuas), Dhatura (Dhatura fastuosa), Vasa (Adhatoda vasaka), Yashtimadhuk (Glycerrhiza glabra) dan Pippali (Piper longum) digunakan.

Keradangan dalam paru-paru menyebabkan kemusnahan tisu paru-paru, yang seterusnya menyebabkan mikro-vaskular halangan kepada aliran darah kapilari yang datang dari ventrikel kanan. Ini adalah punca asas hipertensi pulmonari yang akhirnya membawa kepada PTj pulmonale. Dalam usaha untuk merawat atau mengelakkan ini, ubat-ubatan seperti Ras-Sindur, Sameer-Pannag-Ras, Shrung-Bhasma, Kushtha (Saussurea Lappa) dan Pushkarmool (Inula racemosa) digunakan. Dalam usaha untuk mencegah kerosakan dan pengerasan arteri paru-paru, ubat-ubatan seperti Tapyadi-Loh, Ekang-Veer-Ras, Chandrakala-Ras, Kamdudha-Ras, Maha-Manjishthadi-Qadha dan Saarivasav digunakan.

Dalam usaha untuk mengukuhkan ventrikel kanan dan meningkatkan fungsinya, ubat-ubatan seperti Laxmivilas-Ras, Laxadi-Guggulu, Shrung-Bhasma, Panch-Tikta-Ghrut-Guggulu, Trayodashang-Guggulu dan Arjunarishta digunakan. Kursus berulang 'Vardhaman Pippali' diberi untuk mengukuhkan paru-paru dan hati tisu. Ini terdiri daripada beransur-ansur meningkat dan kemudian mengurangkan dos Pippali, direbus dalam susu. Ubat-ubatan lain seperti Suvarna-Malini-Vasant, Abhrak-Bhasma dan Suvarna-Sameer-Pannag-Ras juga boleh digunakan untuk tujuan ini.

Rawatan Ayurveda dengan itu boleh digunakan untuk merawat pulmonale cor dan meningkatkan kadar survival pesakit yang terjejas dengan keadaan ini. Walaupun pulmonale cor biasanya mempunyai padang kronik dan perlahan-lahan progresif, bermulanya akut atau semakin teruk pulmonale cor dengan mengancam nyawa komplikasi boleh berlaku. Dengan itu, semua pesakit tersebut perlu berada di bawah penjagaan yang biasa dan penyeliaan Pakar kardiologi a.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar