Manfaat Kunyit Perubatan dalam Jiffy

Manfaat Kunyit Perubatan dalam Jiffy

Pada hari ini dan umur dan herba rempah yang paling biasa digunakan dalam masakan atau penyediaan makanan. Tetapi pernahkah anda terfikir jika ia bagus untuk kesihatan anda?

Tamadun purba di tempat-tempat seperti India dan China tahu satu perkara atau dua tentang ciri-ciri perubatan herba dan digunakan maka secara meluas dalam rawatan. Hari ini, sains moden telah mempunyai peluang untuk mengkaji semula banyak herba-herba ini dan sifat beberapa manfaat kesihatan yang agak menarik.

Satu dalam kunyit tertentu, digunakan oleh ramai di antara kita yang suka untuk menyediakan dan memasak makanan pedas seperti hidangan kari India. Tetapi faedah perubatan kunyit? Saya tidak tahu ia adalah apa-apa tetapi rempah saya digunakan untuk warna dan rasa makanan kari kegemaran saya.

Tetapi, fakta-fakta yang saya tidak bertutup dibuat bacaan yang menarik dan di sini hanya sebahagian kecil dari mereka.

Oleh kerana sifat-sifat anti radang ia digunakan untuk merawat mereka yang menghidap osteoartritis.

Sesetengah gangguan pencernaan boleh dikurangkan melalui penggunaan kunyit.

Sebagai detox dan pembersih, dan membantu dalam mengekalkan jangkitan bakteria di teluk dalam luka.

Ia menawarkan elemen perlindungan dalam beberapa jenis penyakit hati.

Herba kunyit telah didapati berkesan dalam mengurangkan tahap kolesterol yang tidak baik.

Mungkin salah satu yang paling penting yang yang layak perhatian selanjutnya adalah dalam kajian yang sedang menyiasat kesannya terhadap kanser tertentu. Walaupun bidang yang banyak, kita perlu sedar parameter apa-apa penyelidikan atau kajian yang kita baca tentang, untuk mendapatkan gambaran yang lebih baik tentang faedah perubatan kunyit.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar