Pemulihan Batu Buah Pinggang Asli

Pemulihan Batu Buah Pinggang Asli

Kebanyakan orang mempunyai dua buah pinggang, walaupun sangat kadang-kadang bayi mungkin dilahirkan dengan hanya satu, atau buah pinggang yang mungkin hilang kerana sakit atau kemalangan.

Buah pinggang menapis bahan buangan daripada darah ke dalam air kencing, yang akan mengalir ke pundi kencing dan keluar dari sistem. Mereka juga memainkan peranan penting dalam mengawal keseimbangan cecair dalam badan dan darah tekanan.

Beberapa gangguan yang boleh memberi kesan kepada buah pinggang. Yang paling biasa adalah batu karang, ketulan kecil kalsium dan asid urik yang menjadi kenyataan di dalam buah pinggang atau ureter. Mereka disebabkan oleh air kencing yang terlalu pekat, atau dari jangkitan.

Biasanya batu tidak menyebabkan kesakitan ketika di dalam buah pinggang, tetapi boleh berbuat demikian apabila mereka menjadi tercabut dan mula untuk perjalanan ke saluran kencing, atau menyekatnya. Apabila ini berlaku, ada boleh menjadi pecah pendek sakit belakang yang teruk di rantau buah pinggang, kadang-kadang merebak ke perut dan alat kelamin. Ini juga dikenali sebagai buah pinggang atau ureteric kolik. Gejala lain termasuk sakit pada membuang air kecil, dan beberapa kali darah dalam air kencing.

Cadangan Doktor semula jadi:

Batu-batu kecil dan deposit dilapisi dgn kecil biasanya kalsium berasaskan, dan anda akan dinasihatkan untuk mengurangkan pengambilan makanan yang kaya kalsium seperti produk tenusu dan juga makanan yang tinggi dalam asid oksalik, seperti bayam, perkelahian dan coklat.

Pengamal perubatan semula jadi mungkin menasihatkan pesakit untuk mengambil cuka cider sedikit setiap hari, atau mungkin makanan tambahan magnesium. Mereka juga akan digalakkan untuk minum banyak air terutama air lembut. Anda mungkin memerlukan penapis air untuk membuang kalsium.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar