Penyembuhan Semulajadi Untuk Kaki atlet

Penyembuhan Semulajadi Untuk Kaki atlet

Kaki makan air adalah disebabkan oleh jangkitan kulat dan ramai orang ingin tahu sama ada terdapat penawar semula jadi untuk itu. Berita baik adalah bahawa terdapat beberapa ubat semula jadi untuk rawatan kaki makan air.

Penyembuhan semulajadi untuk Kaki atlet:

o Minyak Tea Tree: Ia mengandungi unsur-unsur yang dipanggil terpenoid, yang dipercayai mempunyai aktiviti antiseptik dan anti-kulat dan dengan itu mendapati digunakan dalam rawatan kaki makan air. Minyak Tea Tree memberikan kelegaan daripada gatal-gatal. Ini dianggap sebagai kerana sumbangannya dalam proses histamin.
o Sosa: Herba sosa (Solanum chrysotrichum) telah digunakan secara tradisional sebagai ubat untuk penyakit kaki makan air di Mexico sebagai ubat untuk kaki makan air.
o Ekstrak Bawang: Satu percubaan rawak mengkaji kesan 3 peratus (v / v) ekstrak bawang berair. Keputusan ujian menunjukkan bahawa ia adalah sangat berkesan terhadap kulat menyebabkan kaki makan air.
o Ekstrak Bawang putih: ajoene, sebatian yang terdapat dalam bawang putih, telah digunakan secara tradisional untuk merawat kaki makan air. Ia diketahui mempunyai ciri-ciri anti-kulat yang berkesan membantu dalam merawat kaki makan air.
o Menggosok alkohol: Ia disediakan daripada larutan alkohol dinyahasli khas dan mengandungi 97,5-100 peratus oleh jumlah tulen, etanol tertumpu (ethyl alkohol). Ia digunakan sebagai antiseptik terhadap kulat. Permohonan topikal menggosok alkohol, selepas mandi, di kawasan yang terjejas akan membantu pembunuhan kulat pada permukaan kulit. Selain itu, merendam kaki dalam air yang terdiri daripada 70 peratus alkohol menggosok akan membantu dalam mengeringkan kulit dan membunuh kulat. Hidrogen peroksida boleh digunakan selain daripada menggosok alkohol untuk membunuh kulat yang menyebabkan jangkitan. Walau bagaimanapun, kedua-duanya tidak berkesan terhadap spora.
o Cuka: Telah didapati berkesan terhadap kulat dan juga terhadap spora.
o Baking soda: Permohonan Topikal pes soda penaik atau percikan baking soda dalam kasut dipercayai untuk merawat penyakit kaki makan air dengan menukar nilai pH.
o Epsom garam: Merendam kaki dalam larutan garam Epsom dalam air suam dipercayai membantu. Garam ini dipercayai mengubah keseimbangan osmosis air supaya air kurang diserap oleh kulit menyebabkan pengurangan kesan pemangkasan disebabkan oleh pendedahan berpanjangan kulit untuk air tawar. Ia melembutkan kulit yang terjejas, supaya ubat antikulat boleh menembusi lebih mendalam dan bertindak dengan lebih berkesan.

Mencegah lebih baik daripada mengubati. Oleh itu, adalah sangat penting untuk mengeringkan kaki dengan baik selepas mandi kerana kulat hidup di dalam keadaan lembap.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar