Perhatian Kepada Komplikasi Batu Buah Pinggang - Tahu Fakta

Perhatian Kepada Komplikasi Batu Buah Pinggang - Tahu Fakta

Biasanya batu karang akan melalui badan seketika selepas ia terbentuk tanpa menyebabkan sebarang kerosakan yang serius kepada pesakit tetapi boleh menyebabkan ketidakselesaan ringan kepada teruk. Walau bagaimanapun kadang-kadang batu-batu tidak akan menarik diri dari badan mudah cukup atau dalam skala masa yang cukup cepat dan ia adalah pada ketika ini bahawa pesakit mungkin datang ke dalam kenalan dengan komplikasi batu buah pinggang.

Secara umumnya apabila batu itu terletak dalam buah pinggang ia tidak menyebabkan pelbagai komplikasi selain dari sakit sedikit dan ketidakselesaan. Ini sudah tentu jika ia adalah saiz yang munasabah. Jika batu karang mendapat begitu besar bahawa ia bermula untuk menyekat aliran air kencing, pesakit mungkin mencari masalah.

Sakit biasanya agak teruk ini sepatutnya berlaku dan tekanan bahawa punca batu boleh menambah ini dengan peningkatan risiko kerosakan kepada buah pinggang, jangkitan dalam kawasan dan juga pendarahan.

Merujuk kepada batu karang kecil, komplikasi adalah agak berkurangan tetapi masih boleh beberapa masalah terutamanya jika mereka tidak dirawat. Batu-batu yang lebih kecil mempunyai keupayaan untuk masuk ke dalam tempat-tempat yang tidak sepatutnya, sebagai contoh, tiub yang menghubungkan pundi kencing ke buah pinggang.

Batu-batu juga boleh menyekat salur keluar pundi kencing dan ini adalah terdedah kepada menyebabkan agak menyakitkan jangkitan saluran kencing dan juga kerosakan kepada buah pinggang dan ini adalah lebih-lebih lagi kes itu jika mereka dibiarkan untuk naik ke atas dengan perkara-perkara dan bukannya dirawat.

Walaupun fakta bahawa batu karang adalah perkara yang sangat menyakitkan untuk mempunyai tidak biasanya banyak di jalan komplikasi batu karang dan dianggap menjadi agak luar biasa.

Secara umumnya sebelum batu-batu mempunyai peluang untuk menyebabkan terlalu banyak masalah, mereka sudah akan telah menyebabkan beberapa gejala dan kemudian telah didiagnosis dengan ujian seperti imbasan dan X-Rays. Itulah sebabnya apabila gejala batu karang dirasai, adalah penting untuk melawat seorang profesional perubatan untuk memastikan bahawa mereka tidak mendapat lebih besar dan jika mereka, yang akan dikeluarkan pada masa.

Selagi batu karang didiagnosis dan dirawat sebelum ia menjadi lebih besar, dan kebanyakan dari mereka tidak, maka sepatutnya tidak ada apa-apa komplikasi batu karang yang perlu dibimbangkan. Namun jika mereka tidak dirawat untuk terus berkembang dan mempunyai potensi untuk menyekat pelbagai organ-organ penting, maka timbul masalah.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar