Sindrom Keletihan yang Kronik - Ayurveda Rawatan Herba

Sindrom Keletihan yang Kronik - Ayurveda Rawatan Herba

Sindrom keletihan kronik ditakrifkan sebagai tidak dapat dijelaskan, keletihan yang berpanjangan melebihi enam bulan atau lebih, dan pameran sekurang-kurangnya empat daripada lapan tanda-tanda dan gejala-gejala utama. Ini termasuk kehilangan ingatan atau tumpuan, sakit tekak, nodus limfa menyakitkan dan dibesarkan, sakit otot, sakit sendi yang berhijrah tanpa bengkak atau kemerahan, sakit kepala, gangguan tidur, dan keletihan yang melampau yang memakan masa lebih daripada 24 jam selepas senaman fizikal atau mental. Keadaan ini dipercayai disebabkan oleh beberapa sebab seperti sistem imun yang lemah, terganggu hormon, keradangan kronik sistem saraf atau jangkitan virus. Orang dalam 40-an dan 50-an mereka yang paling terjejas, dengan wanita lebih berkemungkinan terjejas daripada lelaki.

Diagnosis keadaan perubatan ini adalah lebih kerap melalui proses pengecualian entiti penyakit yang diketahui. Sifat kronik keadaan ini menyebabkan beberapa komplikasi seperti kemurungan, pengasingan sosial, sekatan gaya hidup dan kerja terlepas. Rawatan Ayurveda sindrom keletihan kronik adalah bertujuan untuk merawat tanda-tanda dan gejala-gejala membentangkan. Ubat-ubatan seperti Laxmi Vilas--Ras dan Shrung-Bhasma digunakan untuk merawat kemurungan. Besi anemia kekurangan zat boleh dirawat dengan menggunakan ubat-ubatan seperti Punarnava-Mandur dan Tapyadi-Loh. Kehilangan ingatan atau tumpuan boleh dirawat dengan menggunakan ubat-ubatan seperti Brahmi (Bacopa monnieri), Mandukparni (Centella asiatica), Shankhpushpi (kangkung pluricaulis) dan Vacha (Acorus calamus). Nodus limfa menyakitkan dan diperbesarkan dirawat menggunakan ubat-ubatan seperti Kachnaar-Guggulu, Medohar-Guggulu dan Panch-Tikta-Ghrut-Guggulu.

Sakit di bahagian otot dan sendi adalah dirawat dengan menggunakan ubat-ubatan seperti Yograj-Guggulu, Triphala-Guggulu, Kaishor-Guggulu, Maha-Vat-Vidhwans-Ras dan Vat-Gajankush-Ras. Kronik, sakit kepala berterusan boleh dirawat dengan menggunakan ubat-ubatan seperti Godanti-Bhasma dan Pathyadi-Qadha. Gangguan tidur boleh dirawat dengan menggunakan ubat-ubatan seperti Jatamansi (Nardostachys jatamansi) dan Sarpagandha (Raulwofia serpentina). Ubat-ubatan herba seperti Yashtimadhuk (Glycerrhiza glabra), Bhumiamalaki (Dukung anak), Tulsi (Ocimum sanctum) dan Bhrungraj (Eclipta alba) boleh digunakan untuk mengatasi kesan jangkitan virus.

Keletihan yang melampau, yang merupakan lambang keadaan ini, boleh dirawat dengan menggunakan ubat-ubatan seperti Amalaki (Emblica Officinalis), Haritaki (Terminalia chebula), Behada (Terminalia bellerica), Vishwa (Zinziber officinalis), Marich (Piper nigrum), Pippali (Piper longum), Chitrak (Plumbago zeylanica), Suvarna-Bhasma, Shatavari (Asparagus racemosus), Ashwagandha (Withania somnifera), Bala (Sida cordifolia), Arjun (Terminalia arjuna), Suvarna-Parpati dan Suvarna-Malini-Vasant.

Adalah penting untuk mengekalkan gaya hidup yang sihat dan mengikuti yang waras, diet yang seimbang. Ia juga penting untuk mendapatkan tidur yang mencukupi dan senaman. Asana yoga dan pranayam boleh digunakan untuk mengurangkan tekanan dan meningkatkan status imun badan. Selain ubat-ubatan lain, terapi tingkah laku kognitif juga boleh membantu dengan ketara dalam merawat keadaan ini.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar